Sander van den Top, broodbakker en eigenaar Bakkerij Schuiteman

Bakker Sander van den Top is samen met Martina van den Top eigenaar van Bakkerij Schuiteman. Eigenaar of niet, het liefst maakt Sander de hele dag door brood. Hoewel hij banket ook leuk vindt om te doen.

“Ik heb nóg liever 100 kilo bloem dan 50 liter slagroom,” lacht hij altijd.

Veluws brood, Gelders brood, Gelders volkoren

Brood bakken geeft Sander voldoening en trots:

“Ik beleef zoveel mooie momenten op een dag. Wanneer ik start met water, bloem en gist en dan na vier uur de oven open, dan zie ik ruim 150 tiptop bruingebakken broden vers op de plaat liggen. ‘Wat hebben wij een mooi beroep,’ zeg ik dan tegen de andere bakkers.”

Broodjes voor hotels, restaurants en vakantieparken

“Om half zes ’s in de ochtend brengen onze bussen de eerste bestellingen weg naar diverse hotels en restaurants in de regio. ‘Kijk, daar gaat mijn brood,’ denk ik dan blij.

“Ook wanneer om acht uur ’s morgens de winkel tot de nok toe gevuld is met warme, verse broden en broodjes, dan laait de trots weer op. Trots op wat we met elkaar tot stand brengen. Elke dag weer!” vertelt Sander.

Opklimmen in het bakkersvak

De liefde voor brood bakken ontstaat als Sander op zijn 14e een bijbaantje zoekt. Hij belandt bij Bakkerij Schuiteman. Eerst verricht hij allerhande klusjes zoals het schoonmaken van bakplaten.

Wanneer hij op het voortgezet onderwijs gaat stage lopen in de bouw, ontdekt hij waar zijn hart echt ligt: in de bakkerij, niet in de bouw.

Sander volgt de bakkersopleiding in Wageningen. Hij haalt zijn diploma’s voor het maken van banket en het bakken van brood.

Sander ontpopt zich tot rasechte brood- en banketbakker, hoewel brood nog meer zijn passie heeft. Hij verstaat de kunst om van een aantal ingrediënten een perfect gebakken brood te maken, in allerlei smaken en variaties.

Wanneer Sander 21 jaar oud is treedt hij in loondienst bij Bakkerij Schuiteman. Drie jaar later, in 2015, neemt hij samen met zijn vrouw Martina de ambachtelijke Veluwse bakkerij over.

Nog steeds heeft hij geen spijt van deze keus. “Ik houd van brood en banket maken, het ontwikkelen van nieuwe smaken en steeds weer variaties bedenken die onze klanten nodig hebben. Ik hoop dit nog lang te kunnen blijven doen,” zegt Sander.

“Het vertrouwen van klanten winnen zodat ze blijven terugkomen, dat maakt mij blij”

Martina van den Top, mede-eigenaar en getrouwd met Sander van den Top

Martina is de vrouw van Sander van den Top en regelt veel voor de bakkerij vanaf kantoor. Zoals de aansturing van het winkelteam met onder meer de planning en het uitzetten van reclames en klantenacties.

Ook werkt Martina graag in de winkel waar ze klanten bedient met brood en banket.

“Hoewel ik meestal vanaf kantoor werk blijf ik dit ook heerlijk vinden. Door de jaren heen ga je de klanten beter kennen. Het is leuk om met iemand mee te leven tijdens blijde gebeurtenissen zoals een verjaardag. Even een praatje met een persoon doet veel. Onze klanten waarderen dat.”

“De heerlijke geur van vers brood maakt de winkel tot een extra fijne plek om in te werken. Ik ben dol op die baklucht,” vertelt ze enthousiast.

Regelmatig belanden er vragen bij Martine van klanten die iets speciaals willen. Voor haar de uitdaging om brood of banket te bedenken wat aan het verzoek van de klanten beantwoordt, passend binnen de mogelijkheden van de bakkerij.

“Als dat lukt en de klant verlaat met een glimlach je winkel, dan heb je het vertrouwen gewonnen. Dan komen mensen ook terug en dat geeft mij veel voldoening.”

“Voor een aantal klanten bakken wij koolhydraatarm brood. Pas vroeg een dame of het mogelijk was dat we koolhydraatarme bolletjes maakten in plaats van hele broden. Dit is mogelijk in onze bakkerij. Zij blij, wij blij!”

De ambitie van Sander en Martina is om bakkerij Schuiteman nog verder uit te bouwen met een:

  • onderscheidend assortiment brood en banket dat beantwoordt aan de diverse consumentenwensen
  • uitgebreide webshop die taart en brood online bestellen nog gemakkelijker maakt
  • uitgebreide bezorgservice
  • ruime, gezellige koffie- en theeschenkerij

Ook is geïnvesteerd in een nieuwe uitstraling van de winkel. Martina is hier de drijvende kracht achter.

“Altijd blijven zoeken naar wat beter kan, dat zit nu eenmaal in me,” lacht ze. Als het aan Martina ligt blijft Bakkerij Schuiteman een ambachtelijke warme bakker met vers brood en banket voor de consument van vandaag.