Spelt begint te groeien op onze eigen akker!

Alles staat in bloei, de natuur ontluikt! Ook op onze eigen akker is het spelt al goed zichtbaar. Het is voor ons altijd weer een mooi moment om te zien dat wat in het najaar gezaaid is, nu boven de grond komt.

Wist je dat Bakkerij Schuiteman haar spelt van eigen akker betrekt? De boer en boerin die het voor ons beheren: Evert en Beppie van den Top.

Als je een keer over de Bakenbergseweg te Arnhem rijdt, kijk dan even goed ter hoogte van nummer 223 naar de trots van onze bakkerij!

Waarom een eigen spelt akker

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is in de bakkersbranche, betrekken we ons spelt niet van een molen of fabrikant. We verbouwen het zelf op een akker dichtbij ons. Want we geloven in de kracht van lokaal verbouwd voedsel.

Het is naar ons idee de enige manier om controle over de kwaliteit van onze speltproducten te houden. Wij geloven in ‘Van akker naar bakker’.

Spelt, de teelt van een bijzonder gewas

Boer Evert van den Top heeft het spelt voor ons gezaaid in oktober 2020. Door de gunstige temperatuur in het najaar heeft de spelt zich goed ontwikkeld voor de winter.

In februari is het koud geweest maar de spelt heeft er niet onder geleden. Dankzij de dikke laag sneeuw die als isolatielaag werkte. In maart is ons speltgewas bemest met rundveedrijfmest.

Dat je op een akker niet altijd hetzelfde gewas laat groeien, is een oeroud principe dat je misschien wel herkent.

Om uitputting van de bodem te voorkomen is het belangrijk dat een boer wisselt met wat hij verbouwt. (Niet altijd wordt dit gedaan trouwens, soms spelen economische motieven een belangrijkere rol dan de kwaliteit van voedsel).

Evert streeft naar de hoogste kwaliteit spelt. Hij teelt naast spelt ook wintergerst en snijmais. Dit jaar is het het zesde jaar dat hij voor ons spelt verbouwt.

Elk jaar wordt een ander perceel gekozen op deze akker zodat wij op basis van vierjarige vruchtwisseling telen. Dit houdt in dat op de 20 hectare grote akker elk jaar 5 hectare spelt wordt geteeld.

Welk spelt

Evert zaait Kollenberger spelt. Het speltzaad wordt door hem zelf vermeerderd. Dit kan twee seizoenen gedaan worden, daarna moet er nieuw geteeld speltzaad worden gezaaid.

Wanneer wordt spelt geoogst?

De oogstmaand is afhankelijk van het groeiseizoen en de weersomstandigheden. Meestal ligt dit moment rond eind juli/begin augustus. Dan kun je zien hoe we ons spelt binnenhalen. Het mooiste moment van het jaar!

Wil je weten hoe het verder met ons spelt gaat? Hou dan een van onze volgende blogs in de gaten.

Wie is bakkerij Schuiteman

Bakkerij Schuiteman zet in op het allergezondste brood, broodjes en broodproducten. Daarom vind je bij ons een uitgebreide sortering speltbrood. Simpelweg omdat spelt een aanvulling is op ieders gezondheid en ook nog eens superlekker is om te eten.

Omdat we het helemaal goed willen doen komt de spelt dus van onze eigen akker, zoals je in deze blog hebt kunnen lezen.

Je vindt bij ons ook andere soorten brood zoals Veluws Donker, Gelders Volkoren en ons bekende Woutbrood, dat een verbeterde variant is van Waldkorn. En natuurlijk allerlei lekkers voor bij de koffie zoals je van een ambachtelijke bakker kunt verwachten.

Spelt brood kopen?

Ons spelt gaat van akker naar bakker! Beste kwaliteit, voedzaam en goed voor je lichaam. Woon je op de Veluwe in de regio Ermelo, Putten, Garderen, Voorthuizen, Barneveld, Uddel of Elspeet? Koop speltbrood bij Bakkerij Schuiteman in Garderen of Voorthuizen.

Speltbrood online bestellen.

Brood online bestellen.