Ons eigen verbouwde spelt is geoogst! Prachtige graankorrels!

Het grote moment is aangebroken: ons eigen spelt is geoogst! En óh wat hebben we een mooie oogst dit jaar. 

Zelfs bakker Sander, die normaal niet op zijn mondje gevallen is, was even stil toen de speltkorrels door zijn handen gleden. Grote, droge, glanzende korrels. We gaan er weer prachtige speltproducten van bakken. Eet je mee?

Bestel online:

We zien je bestelling graag tegemoet!

Waarom spelt van eigen akker?
In tegenstelling tot andere bakkers, betrekken we ons spelt niet van een molen of fabrikant. We verbouwen het zelf en in de buurt (Arnhem). Dit is de enige manier om controle te houden over de kwaliteit van onze speltproducten.

Van akker naar bakker
Boer en boerin Evert en Beppie van den Top, die voor ons het spelt zaaien en oogsten, telen Kollenberger spelt. Omdat we nauw betrokken zijn bij het verbouwen dit spelt, kunnen we goed op de hoogte blijven.

Ook kunnen we bijsturen indien nodig:

  • Wanneer de weersomstandigheden dit vereisen sturen we bij met beregening.
  • We wisselen regelmatig van grond zodat we de bodem niet uitputten (ook wel: teelt op basis van vierjarige vruchtwisseling).

Alleen op deze manier kunnen we instaan voor de hoogste kwaliteit spelt, van de meest vruchtbare bodem. Zodat onze speltproducten niet alleen lekker zijn, maar ook gezond en voedzaam.

Speciaal pel-proces
En nu was dan het spelt klaar om te dorsen. Het spelt wordt machinaal gedorst. Vervolgens brengen we het naar de pellerij waar het kaf van het koren wordt gescheiden.

Omdat het pellen op andere wijze verloopt dan bij tarwe brengen we het naar een speciale speltpellerij. Dan weten we ook zeker dat er geen tarweresten in het spelt verdwijnen.

Daarna wordt het spelt gemalen bij Korenmolen De Vier Winden in Vragender. Deze molen verwerkt op ambachtelijke wijze granen tot meel en meelproducten, ook specialistische meelproducten zoals spelt.

Hier wordt het spelt verwerkt tot speltmeel en speltbloem.

Speltbloem ontstaat door de witte meelkern van een graankorrel te zeven en te malen. Hierdoor is speltbloem zachter van structuur en witter van kleur en uitermate geschikt om wit brood, koekjes en gebak van te bakken.

Volkorenmeel krijg je door de hele graankorrel te malen, inclusief de zemel en de kiem. Omdat hier de meeste voedingsstoffen in zitten is volkorenmeel gezonder. Van volkorenmeel bakken we volkorenbrood.

Vanuit de molen wordt het speltmeel en de speltbloem weer teruggeleverd aan onze bakkerij en bakken we er mooie speltproducten van.

Bekijk ook onze Youtube film:

Pellen en malen spelt voor Bakkerij Schuiteman – YouTube

Ons spelt officieel gekeurd
Natuurlijk gaan we niet buiten de keuringen om. Zelf testen we regelmatig de kwaliteit van ons spelt.

We laten onze oogst ook onderzoeken in laboratoria om zeker te weten dat onze spelt voldoet aan de standaarden en het liefst nog ver daarboven natuurlijk!

Waarom is spelt gezond?
Spelt is een zeer gezonde graansoort:

  • Spelt is voedzaam
  • Spelt bevat veel voedingsstoffen, zelfs na het maalproces. Spelt verliest namelijk geen voedingsstoffen tijdens het malen, in tegenstelling tot tarwe
  • Samenstelling van spelt is vriendelijker voor de spijsvertering

En spelt is heerlijk om te eten!

Wie is Bakkerij Schuiteman

Elk speltproduct dat we bakken komt volledig van onze eigen hand. Dat maakt het zo bijzonder. Maar Bakkerij Schuiteman heeft nog meer onderscheidende producten.

Prijswinnend korstdeeg
Ook onze Woutproducten, een verbeterde variant van Waldkorn, zijn uniek evenals onze saucijzenbroodjes van prijswinnend korstdeeg en ons banket.

Je vindt bij ons ook andere soorten brood zoals Veluws Donker en Gelders Volkoren.

Woon je op de Veluwe in de regio Ermelo, Putten, Garderen, Voorthuizen, Barneveld, Uddel of Elspeet? Koop speltbrood bij Bakkerij Schuiteman in Garderen of Voorthuizen.

Welkom in onze heerlijk geurende winkels of shop spelt brood online!

Speltbrood online bestellen.

Brood online bestellen.