Brood, wat zit erin? Nieuwe regels helpen je een betere keus te maken

Stel je voor dat je jaar in jaar uit hetzelfde brood zou eten. Gelukkig niet bij Bakkerij Schuiteman. Hier is de keuze in vers, warm en ambachtelijk brood reuze! Van wit maanzaad tot meergranenbrood en alles wat daar tussen zit.

Maar wat zeggen die namen nu eigenlijk echt over brood?

De tenaamstelling van brood is wettelijk geregeld in het Warenwetbesluit Meel en Brood. Deze wet is aangescherpt op 1 juli 2020 en bakkers hebben twee jaar de tijd om hun recepten en tenaamstellingen aan te passen. Zo weet jij als consument precies wat je van een brood kunt verwachten. We leggen je alvast wat uit.

Bestel ons brood online (Psst…aan het einde van de avond gaan we al weer bakken!)

Het bezoek aan onze warme, ambachtelijke bakkerij is een belevenis. Welkom in Garderen en Voorthuizen.

Wit, bruin of volkoren
Niet de kleur van het brood bepaalt of een brood wit of bruin genoemd mag worden, maar het soort bloem/meel dat gebruikt is:

  • Witbrood is gemaakt van bloem, dat is meel zonder zemelen
  • Bruinbrood is gemaakt van meel, dat is gezeefd volkorenmeel. Dit heeft voor minimaal 50% de samenstelling van volkoren. In bruinbrood moet je de zemelen kunnen zien zitten.
  • Een volkorenbrood moet voor 100% van volkorenmeel gemaakt zijn.

Woon je op de Veluwe, in Ermelo, Putten, Garderen, Voorthuizen, Barneveld, Uddel of Elspeet? Wij zijn de moeite van een ritje waard. Onze vriendelijke verkopers zijn jouw vraagbaak als je precies wilt weten wat er in jouw brood zit.

Belangrijkste graansoort wordt eerst genoemd in de naam
Het hoofdingrediënt wordt als eerste genoemd in de naam van het brood. Een tarwesesambrood is een brood dat als hoofdbestanddeel tarwe heeft en dan sesam. Er zit dus meer tarwe dan sesam in dit brood.

Je begrijpt, broden van Bakkerij Schuiteman bevatten een rijke mix aan ingrediënten.

Check onze website of vraag onze medewerkers als je de ingrediëntenlijst van brood wilt zien.

Meergranenbrood, hoeveel granen zitten daar in?
Meergranenbrood bevat tenminste 3 verschillende soorten granen. Dat is bij wet vastgelegd.

De granen en de hoeveelheden kunnen variëren. Maar de graansoort die het meest aanwezig is, mag er voor maximaal 90% in zitten, zodat er voor de andere (2 of meer) graansoorten ook ruimte overblijft.

De meest voorkomende granen die we in onze bakkerij gebruiken zijn tarwe, spelt, rogge, gerst, haver en maïs.

Een heel smakelijk voorbeeld is ons Casino Meergranen. Dit bevat gerst, tarwe en haver, maar ook zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad, gierst, maisgries, pompoenpitten, lupinegrits en boekweitgrutten. Daar kom je direct voor langs!

Proef en geniet bij Bakkerij Schuiteman
Wist je dat onze gedreven bakkers ’s avonds om half elf al weer voor jou aan de slag gaan om het beste brood te bakken?

Dat doen ze nog steeds op traditionele wijze in de bakkerij achter onze mooie, pas verbouwde winkel in Garderen. Het bijzondere aan onze manier van broodbakken is, dat we kleinschalig werken.

We selecteren zelf onze grondstoffen – het liefst lokaal, we zien zelf toe op het productieproces en we sturen handmatig bij. Zo heb je dus altijd het beste en het meest verse brood. Elke dag weer.

Daarnaast vind je natuurlijk ook luxe banket, broodproducten, brood van eigen receptuur (Woutbrood) en een aantal prijswinnende producten zoals Oranjesoezen en Saucijzen met prijswinnend korstdeeg. Dat moet je geproefd hebben!

Saucijzenbroodjes bestellen doe je zo.

Brood kopen bij Bakkerij Schuiteman
Bij Bakkerij Schuiteman weet je wat je koopt. Onze broden zijn samengesteld uit zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, soms zelfs van eigen teelt zoals spelt! We delen onze passie voor brood graag met je. Ervaar het ook en lees meer over ons.

Proef Veluws donker of Gelders volkoren of Woutbrood (verbeterd Waldkornbrood)

Bestel brood in Garderen online.

Kom genieten in onze warme bakkerijen in Garderen en Voorthuizen.